tisdag 24 november 2009

Vissa åsikter får hålla sig på Kultur-sidorna - högt och lågt i dagstidningarna

Som bekant får man, främst i dagstidningar som DN och SvD, inte så värst mycket utrymme för att uttrycka åsikter som ideologiskt skiljer sig från ledarsidans. I kulturbilagorna brukar det dock vara mer okej, att på vad som säkerligen uppfattas som ett "teoretiskt" och inte riktigt "verkligt" plan avhandla till exempel ifrågasättande av kapitalismen eller för all del det mesta som Åsa Linderborg skriver i Aftonbladet.

Detta är i sig en beklaglig situation, men givetvis finns det de som tycker att det är rimligt att göra den värre. För närvarande tänker jag på DN:s Hanne Kjöller och Peter Wolodarski. I en artikel som givetvis enbart fick komma in under kulturdebatt (i bilagan), berättar författaren Gellert Tamas om hur Hanne Kjöller fabricerat citat - exempelvis ur hans bok "De apatiska" som handlar om de s.k. apatiska flyktingbarnen - när hon skulle kritisera Tamas för hans framställning av samhället. Eftersom dessa felcitat är sakfel har han givetvis rätt till en officiell rättelse, något varken Hanne Kjöller eller hennes chef Peter Wolodarski tyckte var rimligt.

Slutligen berättas alltså historien, som är en replik och ett komplement till ledarsidan, och därtill ett inlägg i samhällsdebatten, på DN Kultur, i stället för i anslutning till övriga samhällskommentarer på ledarplats eller i DN Debatt.

Praktiskt nog kan man tydligen göra lite hur man vill så länge man äger media. Man kan till exempel förminska andras åsikter och förpassa dem till marginalerna, om man inte klarar av att stå emotsagd eller att konfronteras med sina egna argumentatoriska tillkortakommanden.

Tack till Hanne och Peter för dagens lektion!

1 kommentar:

Elin Morén sa...

urs och fy vilka ruskiga typer!