torsdag 19 november 2009

Vad är integration?

Detta har hänt. Eller, så började det. I många turer har det moderata kommmunalrådet, och på öppna möten även många ur befolkningen, i överklassgettot Vellinge, sedan hävt ur sig en massa skit om hur deras samhälle och tillvaro skulle förstöras om 30 ensamkommande flyktingbarn fick boplats i kommunen. Kommunalråd Ljungman har, trots folkopinionen, hävdat att han motsätter sig transitboendet för att han vill företräda väljarnas vilja.

Hur som helst - slutligen har det hela kokat ner till att Lars-Ingvar Ljungman helt enkelt säger följande: "Jag ser inget egenvärde i att ha integrationsproblem. Jag tycker att det är bra att vi inte har det här hos oss." Tänker han kanske, att så länge de inte tar emot några människor att integrera, finns inget integrationsproblem?

Måhända rör det sig om ett missförstånd, men följande måste ändå konstateras: Lars-Ingvar använder inte riktigt termen integration som man ska. Om man till exempel kikar på synonymer.se, ser man att ordet ska stå för ord som "sammansmältning" och, framför allt, "införlivande". Det går utifrån en korrekt definition av termen integration alltså lätt att ifrågasätta hur väl integrerad Vellinge kommun är i det svenska samhället.

Till att börja med - är det inte ett integrationsproblem i sig att inte vilja införliva andra element att sammansmälta med i sitt samhälle? Och för det andra, är en av Sveriges rikaste kommuner, där moderaterna har egenmajoritet, i sig själv en särskilt heterogen plats? Som Helena Duroj väldigt skarpt skriver på sin blogg:

"Instängd i sin rikedom är Vellinge en av Sveriges värst segregerade kommuner. Så isolerad att en udda minoritet som avskyr barn och utlänningar tror det är accepterat normalsvenskt beteende att vräka ur sig det på offentliga möten. [...] Hela orten är ett integrationsproblem..."


Det är nog många som ställer sig frågan i inläggets rubrik - vad är integration? Jag tror att vi kommer en bra bit närmre svaret genom att låta ett motsatsord, "Vellinge", få illustrera vad integration inte är.


Andra röster om detta:
Esbatis kommentarer, Politik och poesi 1, Politik och poesi 2, Alliansfritt Sverige 1, Alliansfritt Sverige 2, Alliansfritt Sverige 3, Alliansfritt Sverige 4, Alliansfritt Sverige 5, Alliansfritt Sverige 6

Inga kommentarer: