måndag 23 november 2009

Om Vellinge och staten

En sak som kan vara värd att fundera på, är värdet i att låta kommuner ha sista ordet i fråga om flyktingmottagning. I dag gör Sven-Åke Olofsson detta på ledarplats i Helsingborgs Dagblad. Han skriver bland annat:

"Frågan om uppehållstillstånd måste få ett snabbt svar. Likaså måste barn snabbt hamna i en fungerande skolgång. Det är lika viktigt som att vuxna får effektiv språkundervisning och handfast hjälp till sysselsättning och jobbsökande. Kring detta krävs ett kraftfullt statligt grepp i en sammanhållen organisation, inte 100-tals varianter av mer eller mindre engagerad kommunal administration."

Jag tror att det kan finnas en poäng i att tänka så här. Vill man kunna garantera rättvisa, och varför inte att en massa tokstollar inte isolerar sig på ett avgränsat område och odlar fördomar och folkförakt, är det kanske bra att kunna planera exempelvis placeringen av flyktingar från centralt håll.

Jag vet inte om jag riktigt tagit ställning i detta än, men det är en intressant poäng att begrunda.


Tidigare inlägg om detta: Vad är integration?,

Andra röster om detta: Esbatis kommentarer, Politik och poesi 1, Politik och poesi 2, Alliansfritt Sverige 1, Alliansfritt Sverige 2, Alliansfritt Sverige 3, Alliansfritt Sverige 4, Alliansfritt Sverige 5, Alliansfritt Sverige 6

Inga kommentarer: